A fűszerpaprika termesztése és feldolgozása

A fűszerpaprika termesztése és feldolgozása
0
Kosár
db.....................................................................................................................................................................................................................
Bejelentkezés
Regisztráció
Kosár
0 termék........0,00
Az Ön kosara üres!

A fűszerpaprika termesztése és feldolgozása

 A fűszerpaprikánk kiváló minőségét( ízét, aromáját és színét) főként az itteni kedvező klímának, valamint a kíméletes termesztésnek és feldolgozási technológiának köszönhetjük.

Az Észak- Duna menti tájkörzet klímájára jellemző a meleg, napfényben gazdag nyár, ami biztosítja az itt termelt fűszerpaprika szép piros színét.

A fűszerpaprika termesztésének első lépéseként a talaj szakszerű előkészítését végezzük el. Ősszel a talajt szántás előtt szerves trágyával szórjuk meg. A vetésre április elején kerül sor. A palánták kiültetését pedig a fagyok megszűnése után május közepére időzítjük.  Az öntözések gyakoriságát a fűszerpaprika növény szükségleteihez igazítjuk. A termesztés során elvégezzük a fűszerpaprika  ideális fejlődéséhez szükséges kézi és gépi  sorművelési, növénygondozási munkálatokat.  Szeptember derekától október elejéig többnyire beérik a termés 60-70%-a. Ekkor kezdjük meg a kézi szedést. A pirosra érett termésben szedéskor csak részben alakulnak ki azok a tulajdonságok, melyeket a fajták genetikailag hordoznak. A jó minőséget meghatározó színanyagot a szárítást megelőző utóérleléssel érjük el.   Az utóérlelés alkalmával a termés szikkad, a cukortartalom csökken, a piros színanyag pedig jelentősen megnövekszik. Az utóérlelést követően jöhetnek a szárítás előkészítő munkálatai: a válogatás, mosás, szeletelés. A válogatás során eltávolítjuk a zöld terméseket, leveleket és az egyéb szennyező anyagokat. A mosást közvetlenül a szárítás előtt végezzük el, majd a megmosott termést géppel előszeleteljük. A szárítás ötszalagos kontinuális szárítóberendezéssel történik.  

 A szárított fűszerpaprika félterméket lezárt fólia és papírzsákokban tároljuk fénytől és nedvességtől védett helyen.                                                                                                     

A szárított fűszerpaprika félterméket fekvőköves malom segítségével őröljük. A köves őrlésnél a fűszerpaprika felmelegszik, és ennek hatására a magban lévő olaj kilép, oldja a paprika bőrben lévő zsíroldható színezékanyagokat, amelyek bevonják  a fűszerpaprika növényi szemcséket, ezáltal az őrlemény egyenletes színűvé válik. A köves őrlés végső fázisa a kondicionálás, amely során keverés mellett hozzáadott ivóvíz minőségű vízzel 1,5-3%-kal növelhető az őrlemény nedvességtartalma.Ezzel az eljárással biztosítható az optimális 8-11%-os víztartalmú közeg az őrleményben, melyben a fűszerpaprika bioaktív komponensei kifejtik védő hatásukat a természetes színező   anyagokra. Az előbbiekben említett  utóérlelés, köves őrlés és kondicionálás tehát alapvetően meghatározza a termék minőségét, amely minőség csak azonnali csomagolással garantálható annak érdekében, hogy a kondicionálás révén beállított víztartalom ne változzon meg.                                                                                             

A szárított, félkész állapotban elraktározott fűszerpaprikát egész évben minden alkalommal frissen őröljük, ezért a paprika kiváló minőségét (színét, ízét, illatát) az év minden napján tudjuk vásárlóinknak biztosítani.