Výroba papriky

Výroba papriky
0
Nákupný košík
ks.....................................................................................................................................................................................................................
Prihlásiť sa
Registrácia
Nákupný košík
0 produkt........0,00
Váš košík je prázdný!

Výroba papriky

Naša koreninová paprika môže vďačiť za svoju kvalitu (chuť, arómu a farbu) hlavne miestnym klimatickým podmienkam a taktiež ohľaduplnému pestovaniu a technológii spracovania.

Pre klimatické podmienky oblasti severného Dunaja je charakteristické teplo, leto bohaté na slnečné svetlo, ktoré zabezpečuje krásnu červenú farbu tu pestovanej koreninovej papriky.

Ako prvý krok pri pestovaní koreninovej papriky realizujeme odbornú prípravu pôdy. Pôdu pred jej jesennou orbou posypeme organickým hnojivom. Sejbu vykonávame začiatkom apríla. Vysadenie priesad je načasované v súlade so skončením obdobia mrazov, na polovicu mája. Frekvenciu zavlažovania prispôsobujeme potrebám koreninovej papriky. Počas pestovania vykonávame práce potrebné k ideálnemu vývinu koreninovej papriky, a to ručné a strojové obrábanie riadkov a iné práce súvisiace s pestovaním  rastliny. Od polovice septembra do začiatku októbra väčšinou dozrieva 60 – 70% úrody. Vtedy začíname ručný zber. V úrode vyzretej do červena v čase zberu iba čiastočne vznikajú tie vlastnosti, ktorými tieto druhy geneticky disponujú. Farbivo zabezpečujúce výbornú kvalitu sa dosahuje dodatočným dozrievaním pred sušením. Počas dodatočného dozrievania úroda schne, znižuje sa obsah cukru a množstvo červeného farbiva sa značne zvýši.

Následne po dodatočnom dozretí sa môžu začať prípravné práce k sušeniu: triedenie, pranie a krájanie. Počas triedenia sa odstraňujú zelené plody, listy a iné znečisťujúce látky. Pranie papriky sa vykonáva tesne pred sušením a potom umytá úroda sa predbežne krája strojom. Sušenie sa realizuje pomocou kontinuálneho sušiaceho zariadenia s piatimi pásmi. Sušený polotovar koreninovej papriky skladujeme v uzavretých fóliových a papierových vreciach na mieste chránenom pred slnečným žiarením a pred vlhkosťou.

Sušený polotovar koreninovej papriky melieme pomocou mlyna s horizontálnym mlynským kameňom. Pri mletí kameňom sa koreninová paprika zohreje, následkom čoho sa uvoľňuje olej obsiahnutý v semienkach, extrahujú sa lipofilické farbivá prítomné v koži papriky, ktoré pokryjú rastlinné zrnká koreninovej papriky, čím melivo získava homogénnu farbu. Posledná fáza mletia kameňom je kondicionovanie, počas ktorého sa za neustáleho premiešavania pridáva voda v kvalite pitnej vody, čím sa obsah vlhkosti meliva môže zvýšiť o 1,5 – 3%. Touto metódou je možné zabezpečiť ideálne prostredie s 8 – 11%-ným obsahom vody, v ktorom bioaktívne komponenty koreninovej papriky dokážu rozvinúť svoje ochranné účinky na prirodzené farbivá. To znamená, že vyššie spomenuté dodatočné dozrievanie, mletie kameňom a kondicionovanie v značnej miere určujú kvalitu produktu, ktorú je možné zaručiť len okamžitým balením v záujme toho, aby kondicionovaním nastavená vlhkosť sa nezmenila.

Vysušenú koreninovú papriku skladovanú ako polotovar melieme počas celého roka, preto vieme zabezpečiť pre našich odberateľov výbornú kvalitu (farbu, chuť a vôňu) papriky každý deň v roku.